MH-MBA-CET 2011: An Analysis || IBPS Clerical CWE admissions are ON.

General Awareness - III

51. The process of removing calcium and magnesium from hard water is known as—
(A) Sedimentation
(B) Filtration
(C) Flocculation
(D) Water softening
Ans : (D)

52. Major gaseous pollutant of the thermal power station is—
(A) H2S
(B) NH3
(C) NO2
(D) SO2
Ans : (D)

53. Leprosy bacillus was discovered by—
(A) Koch
(B) Hansen
(C) Fleming
(D) Harvey
Ans : (B)

54. Where are the traces of Portuguese culture found in India ?
(A) Goa
(B) Calicut
(C) Cannanore
(D) Cochin
Ans : (B)

55. Who, of the following, was awarded ‘Ashok Chakra’ on 26th January, 2009 ?
1. Hemant Karkare
2. M. C. Sharma
3. Gajendra Singh
4. Vijay Salaskar
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) All the above
Ans : (D)

56. Who laid the wreath at the ‘Amar Jawan Jyoti’ (India Gate) on 26th January 2009 ?
(A) Prime Minister
(B) Defence Minister
(C) Home Minister
(D) Minister for External Affairs
Ans : (B)

57. The British introduced the railways in India in order to ___
(A) Promote heavy industries in India
(B) Facilitate British commerce and administrative control
(C) Move foodstuff in case of famine
(D) Enable Indians to move freely within the country
Ans : (B)

58. According to Dadabhai Naoroji ‘Swaraj’ meant ____
(A) Complete independence
(B) Self government
(C) Economic independence
(D) Political independence
Ans : (C)

59. Which religious reformer of Western India was known as ‘Lokhitwadi’ ?
(A) Gopal Hari Deshmukh
(B) R. G. Bhandarkar
(C) Mahadev Govind Ranade
(D) B. G. Tilak
Ans : (A)

60. Which event brought about a profound change in Ashoka’s administrative policy ?
(A) The third Buddhist Council
(B) The Kalinga War
(C) His embracing of Buddhism
(D) His sending of missionary to Ceylon
Ans : (B)

61. In which of the following states was President’s Rule imposed during the month of January, 2009 ?
(A) Uttarakhand
(B) Meghalaya
(C) Mizoram
(D) Jharkhand
Ans : (D)

62. Who was the first Governor-General of Bengal ?
(A) Robert Clive
(B) Warren Hastings
(C) William Bentinck
(D) Cornwallis
Ans : (B)

63. In which state was the Nalanda University located in India ?
(A) Bengal
(B) Bihar
(C) Orissa
(D) Uttar Pradesh
Ans : (B)

64. Match the following—
List-IList-II
(a) Tughlaqabad Fort1. Alauddin Khilji
(b) Red Fort (at Delhi)2. Shah Jahan
(c) Hauz Khas3. Firoz Shah Tughlaq
(d) The City of Siri4. Ghiyas-ud-din Tughlaq
(A) (a)-1 (b)-2 (c)-3 (d)-4
(B) (a)-4 (b)-2 (c)-3 (d)-1
(C) (a)-4 (b)-3 (c)-2 (d)-1
(D) (a)-3 (b)-1 (c)-4 (d)-2
Ans : (B)

65. Which of the following are correctly matched ?
Persons—Events
1. Sultan Mahmud—Sack of Somnath
2. Muhammad Ghori—Conquest of Sindh
3. Alauddin Khilji—Revolt in Bengal
4. Muhammad Bin TughlaqChangiz Khan’s invasion
(A) 1 and 3
(B) 2 only
(C) 1 only
(D) 2 and 4
Ans : ()

66. Which of the undermentioned facts about Taj Mahal is not correct ?
(A) It is a magnificent mausoleum
(B) It was built by Shah Jahan
(C) It is situated outside Agra Fort
(D) The names of artisans who built it are engraved on it
Ans : (D)

67. Where did Babar die ?
(A) Agra
(B) Kabul
(C) Lahore
(D) Delhi
Ans : (A)

68. The present Indian monetary system is based on ___ .
(A) Gold Reserve System
(B) Proportional Reserve System
(C) Convertible Currency System
(D) Minimum Reserve System
Ans : (D)

69. A situation where we have people whose level of income is not sufficient to meet the minimum consumption expenditure is considered as ___ .
(A) Absolute Poverty
(B) Relative Poverty
(C) Urban Poverty
(D) Rural Poverty
Ans : (A)

70. Full convertibility of a rupee means ___ .
(A) Purchase of foreign exchange for rupees freely
(B) Payment for imports in terms of rupees
(C) Repayment of loans in terms of rupees
(D) Determination of rate of exchange between rupee and foreign currencies freely by the market forces of demand and supply
Ans : (D)

71. India is called a mixed economy because of the existence of ___ .

1. Public Sector
2. Private Sector
3. Joint Sector
4. Cooperative Sector
(A) 1, 4
(B) 1, 2
(C) 3, 4
(D) 2, 4
Ans : (B)

72. The term stagflation refers to a situation where—
(A) Growth has no relation with the change in prices
(B) Rate of growth and prices both are decreasing
(C) Rate of growth is faster than the rate of price increase
(D) Rate of growth is slower than the rate of price increase
Ans : (D)
73. Which is the largest state of India, populationwise, according to 2001 census ?
(A) Maharashtra
(B) Bihar
(C) Uttar Pradesh
(D) West Bengal
Ans : (C)

74. The term ‘Green Revolution’ has been used to indicate higher production through—
(A) Creation of grasslands
(B) Planting more trees
(C) Enhanced agricultural productivity per hectare
(D) Creation of gardens in urban areas
Ans : (C)
75. Revealed Preference Theory was propounded by—
(A) Adam Smith
(B) Marshall
(C) P. A. Samuelson
(D) J. S. Mill
Ans : (C)

No comments:

Post a Comment