MH-MBA-CET 2011: An Analysis || IBPS Clerical CWE admissions are ON.

General Awareness - IV

76. Gross Domestic Product is defined as the value of all ___ .
(A) Goods produced in an economy in a year
(B) Goods and services produced in an economy in a year
(C) Final goods produced in an economy in a year
(D) Final goods and services produced in an economy in a year
Ans : (D)

77. An exceptional demand curve is one that moves ___ .
(A) Upward to the right
(B) Downward to the right
(C) Horizontally
(D) Vertically
Ans : (A)

78. Production function explains the relationship between ___ .
(A) Initial inputs and ultimate output
(B) Inputs and ultimate consumption
(C) Output and consumption
(D) Output and exports
Ans : (A)

79. Who has been appointed the Governor of RBI after the retirement of Shri Y. V. Reddy ?
(A) Dr. Indra Rangarajan
(B) Dr. Dilip Sanghvi
(C) Dr. Vijay L. Kelkar
(D) Shri D. Subbarao
Ans : (D)

80. The Draft of the Five Year Plans in India is approved by the ___ .
(A) National Development Council
(B) Planning Commission
(C) National Productivity Council
(D) Ministry of Finance
Ans : (A)

81. In Economics the terms ‘Utility’ and ‘Usefulness’ have ___ .
(A) Same meaning
(B) Different meaning
(C) Opposite meaning
(D) None of the above
Ans : (B)

82. Nature of unemployment in agriculture in India is ___ .
(A) Only seasonal
(B) Only disguised
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Ans : (C)

83. Among the following the celestial body farthest from the Earth is ___ .
(A) Saturn
(B) Uranus
(C) Neptune
(D) Pluto
Ans : (D)

84. A soap bubble shows colours when illuminated with white light. This is due to ___ .
(A) Diffraction
(B) Polarisation
(C) Interference
(D) Reflection
Ans : (C)

85. The instrument used to see the distant objects on the Earth is—
(A) Terrestrial telescope
(B) Astronomical telescope
(C) Compound microscope
(D) Simple microscope
Ans : (A)

86. A person is hurt on kicking a stone due to ___ .
(A) Inertia
(B) Velocity
(C) Reaction
(D) Momentum
Ans : (C)

87. The fuse in our domestic electric circuit melts when there is a high rise in—
(A) Inductance
(B) Current
(C) Resistance
(D) Capacitance
Ans : (B)

88. Which of the following is an example for cantilever beam ?
(A) Diving board
(B) Bridge
(C) See-saw
(D) Common balance
Ans : (A)

89. It is difficult to cook rice ___ .
(A) At the top of a mountain
(B) At the sea level
(C) Under a mine
(D) Same anywhere
Ans : (A)

90. A dynamo is a device which ___ .
(A) creates mechanical energy
(B) creates electrical energy
(C) Converts mechanical energy into electrical energy
(D) Converts electrical energy into mechanical energy
Ans : (C)

91. X-rays were discovered by ___ .
(A) Becquerel
(B) Roentgen
(C) Marie Curie
(D) Van Lue
Ans : (B)

92. Which of the following substance is highly plastic ?
(A) Quartz
(B) Mica
(C) Granite
(D) Clay
Ans : (D)

93. The National Chemical Laboratory (India) is located in ___ .
(A) Mumbai
(B) Bengaluru
(C) Hyderabad
(D) Pune
Ans : (D)

94. A medicine which promotes the secretion of urine is called ___ .
(A) Adrenaline
(B) Monouretic
(C) Diuretic
(D) Triuretic
Ans : (C)

95. The chemicals released by one species of animals in order to attract the other members of the same species are ___ .
(A) Hormones
(B) Nucleic acids
(C) Pheromones
(D) Steroids
Ans : (C)

96. The tip of the match-stick contains ___ .
(A) Phosphorus pentoxide
(B) White phosphorus
(C) Red phosphorus
(D) Phosphorus trichloride
Ans : (C)

97. Match the source in Column B with the product of Column A.
Column A (Product)Column B (Source)
(a) Formic acid1. Lemon
(b) Citric acid2. Tamarind
(c) Tartaric acid3. Ants
(A) (a)-3 (b)-2 (c)-1
(B) (a)-3 (b)-1 (c)-2
(C) (a)-2 (b)-3 (c)-1
(D) (a)-2 (b)-1 (c)-3
Ans : (B)

98. Commercially, sodium bicarbonate is known as ___ .
(A) Washing soda
(B) Baking soda
(C) Bleaching powder
(D) Soda ash
Ans : (B)

99. An emulsifier is an agent which ___ .
(A) Stabilises an emulsion
(B) Aids the flocculation of an emulsion
(C) Accelerates the dispersion
(D) Homogenises an emulsion
Ans : (A)

100. Mortar is a mixture of water, sand and ___ .
(A) Slaked lime
(B) Quick lime
(C) Limestone
(D) Gypsum
Ans : (A)

No comments:

Post a Comment